Andrei MIHALACHE

fotograf iasi, fotograf nunta iasi, fotograf profesionist iasi

Începuturi

multia-iconmultia-icon<>

Salut. Sunt un fotograf profesionsit de eveniment din Iași. Acum am ocazia să îți spun câte ceva despre mine. Am început timid, alături de oameni care m-au răbdat și m-au ajutat să învăț. Mi-au spus că fotografia de eveniment este grea și foarte obositoare. După ce anii au trecut, pot confirma: este un gen de fotografie plin de imprevizibil, momente derulate cu rapiditate și în care doar experiența te ajută să “fii pe fază“. Și da! într-adevăr trebuie mereu să anticipezi ceea ce urmează pentru ca să poți surprinde acel moment. Doar asta face un fotograf profesionist.

În prezent

multia-iconmultia-icon<>

Am ajuns cu abilitățile fotografice mai departe decât îmi propusesem și totuși mai am atât de multe de învățat. Numai cu atenție, răbdare și mult exercițiu poți reuși. Pentru mine fotografia reprezintă acum un mod de viață, dar nu a fost întotdeauna așa. Am ascultat și am învățat din greșeli. Și abia atunci când confirmările că sunt pe drumul bun au început să apară m-am decis pentru EXPRESII.RO. Și da! fac ceea ce îmi place cu pasiune și responsabilitate pentru ca tu să rămâi plăcut impresionat. Așa câștigăm împreună și nu e puțin lucru.

Planuri de viitor

multia-iconmultia-icon<>

Sigur că da, am planuri de viitor. Sunt legate de ceea ce pot să îți ofer în plus fără compromisuri. Pentru că îmi doresc să fiu apreciat pentru ceea ce fac. Așa am ajuns și până aici. Cu multă muncă dar mai ales căutând mereu să nu depășesc limita bunului simț. Caut mereu noi moduri de încadrare, modalități de editare avansate sau metode inedite de a surprinde mereu cadrul perfect. Dar fotografia este mult mai mult decât atât. Este despre ceea ce simți și exprimi la un moment dat, este despre o stare de spirit iar dacă reușești să o capturezi atunci ai făcut ceea ce trebuia.

Sfaturi

Te rog să îmi permiți câteva sfaturi legate de alegerea fotografului potrivit. Ți le împărtășesc pentru că de prea multe ori am auzit plângeri în acest sens. Și ar trebui să alegi în cunoștință de cauză. Și să știi de ce să te ferești sau ce să verifici de două ori. Și unde să te uiți. Și ce întrebări să pui. Și ce anume să îți dea de gândit!

Știu. Ai văzut câteva fotografii pe net și ți-au plăcut. Te imaginezi în acele ipostaze și crezi că fotograful care le-a postat ar fi bun și pentru tine. Și se prea poate să fie așa și totul să se lege așa cum te aștepți. Dar dacă nu e așa? Îți poți asuma un asemenea risc? Verifică dacă are o pagină personală oficială unde postează unele dintre lucrările lui. Apoi verifică pagina lui de web! Cum, nu are? Și atunci unde își are “casa“? Unde anume te invită să îi descoperi munca și pasiunea? Deși pare puțin lucru, un fotograf profesionist va investi cel mai mult în vizibilitatea sa pe internet. Și asta nu se rezumă nicidecum la o pagină pe Facebook ci și la un website propriu personalizat cu ceea ce are el mai bun și simte că îl reprezintă suficient cât să ți le împărtășească. Pentru că un website necesită implicare, resurse importante și siguranță. Și toate acestea au un cost pe care el ca și fotograf profesionist și-l asumă. Așa că lipsa acestor elemente ar trebui să îți dea de gândit.

L-ai apelat și i-ai cerut să vă întâlniți pentru că începutul pare promițător. Nu-l cunoști dar ai vrea să vezi mai mult. Vă întâlniți, îți vorbește frumos și îți arată câteva fotografii impresionante. Îți plac dar tu vrei să vezi mai mult. Îți arată tot el alte câteva. Bine, dar tu vrei să le răsfoiești singură. Și mai ales evenimente complete. Pentru că vrei să te asiguri că ceea ce îți arată se menține ca și calitate, stil de lucru și expresivitate pe tot parcursul materialului final pe care îl predă. Dar se ferește. Îți spune că nu poate din varii motive. Cum? Dar tu nu vrei să le iei cu tine, ci doar să le vezi! Pentru că ți se pare normal să fii curioasă și să îți dorești să fii pe deplin mulțumită de alegerea ta. E vorba doar de amintirile tale iar în această privință nu accepți nici un compromis. Refuzul fotografului de a-ți pune la dispoziție oricare din materialele sale și de a-ți răspunde la oricât de multe întrebări ai avea ar trebui să te pună iar pe gânduri. Face asta poate pentru că doar câteva fotografii sunt menite să te impresioneze iar restul nu?

Fotografiile lui sunt populare pe Facebook, Instagram? Sunt oameni care apreciază munca lui. E foarte OK. Numai că nu e de ajuns. Popularitatea se câștigă cu o fotografie bine aleasă dar tu îți dorești ca la finalul colaborării să ai un întreg set de fotografii care să îți placă ori de câte ori le vizionezi. Asta înseamnă că el, fotograful profesionist acordă aceeași atenție tuturor cadrelor pe care le împachetează pentru a ți le oferi. Și că ai momente surprinse de pe întreg parcursul evenimentului. De ce? Pentru că investești atât de mult pentru ca totul să iasă perfect. Și vrei ca implicarea și dedicarea ta, pasiunea cu care te-ai așezat asupra detaliilor și spiritul tău, de fapt ceea ce te reprezintă să reiasă din fiecare fotografie vizionată. Și mai ales pentru că meriți! E ziua ta și nimic nu ar trebui să îți umbrească bucuria. Așa că asigură-te că așa va fi.

Te-ai hotărât. El sau ea este persoana cu care îți dorești să colaborezi. Te-au convins stilul de lucru, abundența detaliilor și cât de deschis ați vorbit depre tot ceea ce te frământa. Și acum ceri să vezi ce îți poate oferi. Dar nu știi exact ce vrei! Parcă ar fi acel lucru, poate și celălalt dar nu știi sigur. Ai avea nevoie de consiliere. Și da! un fotograf profesionist îți va prezenta pachetele de servicii pe care le poate presta pentru evenimentul tău cu prețurile aferente dar mai ales cu multe opțiuni care fac ca ceea ce îți alegi să fie personalizat și apropiat de nevoile tale. Și nu îți impune și nu te condiționează în alegerea ta ci te ajută și îți explică ce face și cărei nevoi se adresează fiecare opțiune pentru ca tu, în cunoștință de cauză să poți alege corect ceea ce ți se potrivește. Și asta contează pentru că nu a afișat o atitudine inflexibilă sau mai rău te-a “forțat” să alegi și lucruri de care nu aveai nevoie dar erau în pachetul impus de el.

Ți-a plăcut modul de abordare, ți-au plăcut fotografiile, ai ales opțiuni și un pachet potrivit de servicii pentru evenimentul tău. Și ți-a promis că va face asta și cealaltă și nu numai. Te-a și impresionat poate puțin cu cât de deschis a fost cu tine. Dar ați semnat un contract de colaborare? L-ai citit? Conține date despre ceea ce ați discutat? Dar despre termenele de livrare, modul de livrare, despre obligații și beneficii? Ai primit și tu o copie? Nu e așa că atunci când tot pentru ceea ce ai optat e trecut negru pe alb în contract îți dă un sentiment de siguranță? Pentru ca atunci când încheiați colaborarea toate să fi fost bifate și nici un amănunt uitat intenționat sau nu? Pentru că vorba zboară și cuvântul dat poate fi uitat, dar dacă există o dovadă scrisă a angajamentului ambelor părți atunci nu mai poate fi loc de interpretări. Asigură-te că tot ceea ce ați discutat rămâne scris și așa nu vei avea de ce să îți mai faci griji în această privință.

Cel mai adesea se întâmplă să alegi o persoană care ți-a fost recomandată. Sau ți-ai dori ca cineva apropiat ție, o persoană în care ai încredere și căreia îi apreciezi integritatea să îți poată spune câteva lucruri bune despre cel la care te gândești să îți surprindă întreg evenimentul pentru a te surprinde atunci când tu vei fi în vâltoarea zilei respective. Da, munca unui fotograf bun îl precede. Întotdeauna un client mulțumit va recomanda persoana din spatele camerei. Și da! viitoarele colaborări se bazează într-o proporție covărșitoare pe recomandări. Este cartea de vizită a oricărui fotograf și de aceea un profesionist nu își va permite “luxul” unor eșecuri. Așa că poți întreba printre prieteni dacă au colaborat cu el/ea sau dacă ți l-ar recomanda. Contează atât de mult pentru tine! Și pentru fotograf la fel de mult. Un profesionist este apelat de suficient de mulți oameni care îl preferă alături în momentele lor cele mai frumoase din viață din nou și din nou. Și acesta nu e deloc puțin lucru. Așa că alege ținând cont și de acest aspect. Știu! devine obositor la cât de multe trebuie să te gândești și mai ales cât de multe trebuie luate în considerare pentru a lua decizia corectă. Dar este vorba despre evenimentul tău. Și nu pot exista compromisuri.

Ooooups! Un detaliu atât de hulit sau invocat de către profesioniști. Contează? Se spune că nu, o fotografie poate transmite emoție capturată și printr-un ciob de sticlă. Ceea ce contează este viziunea și priceperea celui care o realizează. Este adevărat. Dar mai este ceva ce mulți nu o vor recunoaște din varii motive. Îți place o fotografie în care în prim plan sunt două personaje iar restul în jurul lor pare pictat, atât de moale și de inteligibil încât abia poți distinge ceva? Se poate obține și din editare acel efect dar nu va arăta niciodată la fel cu cel real obținut cu un obiectiv bun. Sau cum deși în plină zi cu soarele în spatele lor tu poți distinge până și cele mai mici detalii? Asta face un aparat profesional a cărui sensibilitate la lumină îi permite asemenea performanțe. Dar diferența apare abia atunci când nu mai e atât de multă lumină. Ție cum îți ies fotografiile noaptea? Sau într-un loc întunecat? Și aici un echipament profesional va face cu adevărat diferența. Viziunea și abilitățile artistice nu vor putea fi puse în valoare cu un echipament slab tehnic în condițiile de mai sus. Iar pe tine nu scuzele te interesează legate de lipsa luminii sau a condițiilor improprii din acea zi. Pentru că tu ai angajat un fotograf profesionist care știe cum să depășească toate aceste obstacole și care are tot ceea ce îi trebuie pentru ca totul să fie perfect. Tu vrei doar fotografii frumoase nu o abundență de detalii tehnice sau și mai rău scuze voalate sau intenționate. Așa că asigură-te încă odată că alegi ceea ce trebuie. Succes!

Știu. E poate prea mult de citit. Dar pentru mine este important să îți ofer posibilitatea să afli cât mai multe lucruri înainte de a ne cunoaște. Asta mă asigură că atunci când mă apelezi știi la ce să te aștepți. Și că alături de fotografiile mele te-am impresionat puțin. Și că ceva din acest site te-a făcut să rezonezi cu mine și convingerile mele. Și astfel să crezi că s-ar putea să fiu potrivit pentru evenimentul tău. Sau poate că nu. Te-am plictisit și consideri că nu merit atenția ta. Sau nu ai avut deloc plăcerea sau timpul să citești despre atât de multe lucruri. Indiferent de starea ta, eu însă am să îți mulțumesc pentru vizita ta.

Întreabă-ne orice:

error: Conținut protejat! Vă mulțumim pentru înțelegere.